Wij nodigen u uit voor de VZG-dag op maandag 9 oktober 2023. Dit jaar organiseert de VZG samen met de gemeente Reimerswaal deze dag, die plaatsvindt in SintAnna B&B Petithotel in Yerseke.
Hét moment om andere bestuurders te ontmoeten en samen te leren over de opgaven waar de Zeeuwse overheden aan werken.

We bieden u een interessant programma.

Programma:

12.30 uur          Ontvangst in SintAnna B&B PetitHotel in Yerseke met een lunch

13.00 uur          Welkom  door José van Egmond, de burgemeester van gemeente Reimerswaal

13.15 uur          ALV VZG met o.a. de jaarrede van de voorzitter, Marga Vermue

13.45 uur          Presentatie van de Zeeland Academie

14.00 uur          Leonard Geluk (algemeen directeur van de VNG) over actuele thema’s

14.30 uur          Inspiratiesessie: “Hoe krijg ik een geniaal idee in drie stappen?”

15.00 uur          Vertrek naar de werkbezoeken*

17:00 uur:         Terugkomst in SintAnna B&B PetitHotel voor borrel/netwerken

17:45 uur          Walking dinner

19:00 uur          Einde

*Tijdens de werkbezoeken nemen we een kijkje in de dagelijkse praktijk van de thema’s waar de 15 Zeeuwse overheden gezamenlijk aan werken. Wij verzoeken u bij uw aanmelding een eerste én tweede keuze aan te geven.

Graag uiterlijk voor vrijdag 15 september aanmelden!

Wij hopen u te ontmoeten op 9 oktober!

Werkbezoek 1. Kent u de Groene Kamers van Rilland al? Hier wordt gewerkt aan een unieke gebiedsontwikkeling!

Het project ‘’De Groene Kamers van Rilland’’ ligt in het gebied tussen Rilland en de grens met de gemeente Woensdrecht. Hier komen land, zee en wind samen. Natuur en landschap gaan hand in hand met duurzame energieopwekking, innovatieve en duurzame landbouw en recreatie. Tijdens deze excursie krijgt u een unieke beleving van dit gebied. Kijk mee door onze bril en zie hoe wij dit gebied komende jaren willen invullen.

Al nieuwsgierig naar de Groene Kamers van Rilland, kijk hier onze video: (202) De Groene Kamers van Rilland – YouTube

Werkbezoek 2: dijkversterking Hansweert, wat is de impact op de omgeving?

Vanwege de ligging onder de zeespiegel wordt de gemeente Reimerswaal gekenmerkt door de jarenlange strijd tegen het water. Verschillende zwakke schakels zijn afgelopen jaren verstevigd. De komende drie jaar wordt de zeedijk bij Hansweert, door waterschap Scheldestromen, toekomstbestendig gemaakt. Omdat de dijk aan de landzijde wordt verbreed heeft dit een grote impact op de kern Hansweert. Wij nemen u mee in het samenwerkingsproces tot nu toe en laten graag iets zien van dit imposante waterbouwkundige project.

Werkbezoek 3: Reimerswaal sociaal: geen stempel, geen drempel!

Een tour langs sociaal maatschappelijke initiatieven, waar we elkaar verstaan, waar we elkaar versterken en waar we graag over vertellen. En waar bovendien het eigenaarschap bij onze inwoners ligt. Van een buurtsupermarkt in Oostdijk tot een sociaal-maatschappelijk restaurant in Kruiningen met onderweg verhalen over het werk van een burgeradviseur en natuurlijk de indicatieloze dagbesteding. Reist u mee door sociaal Reimerswaal?

Werkbezoek 4: oester- en mosselvisserij: ervaar de Oosterschelde vanaf een vissersschip!

Het grootste Nationaal Park van Nederland ‘De Oosterschelde’ sprankelt van heerlijke zilte zaligheden. Op een oud vissersschip wordt u meegenomen naar het leven in de Oosterschelde. Met een kleine mosselkor wordt de vistechniek gedemonstreerd, waarbij wordt getoond wat er op de bodem van de Oosterschelde leeft. De vangst wordt met u onderzocht op een uitzoektafel. Misschien wilt u ook proeven van de zilte Zeeuwse zaligheden?

Werkbezoek 5: bezoek met een gids de Havendijk en proef een oester

Yerseke is een prachtig authentiek vissersdorp. Het staat bekend om de vele oesterputten, mosselkwekerij en visserij. Tijdens deze rondleiding door Yerseke proeft u de liefde voor de zee. Maar Yerseke is meer dan schaal- en schelpdieren. Naast het vervoeren van verse mosselen en oesters is daar in de jaren ‘90 ook het vervoer van vis bijgekomen. Vanuit Yerseke vindt naast de export van schaal- en schelpdieren ook import én export van diepvries- en koelverse vis plaats van en naar heel West-Europa. Inmiddels is Yerseke uitgegroeid tot één van de grootste visdistributiecentra van West-Europa.

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je voor dit evenement aan te melden.

Persoonsgegevens:
Het Overleg Zeeuwse Overheden / Regiobureau Zeeland gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens overeenkomstig de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en zorgt voor passende beveiliging van uw persoonsgegevens. In lijn met de daarvoor geldende wettelijke eisen en richtlijnen. Bekijk onze privacyverklaring op onze website voor meer informatie.
Beeldmateriaal:
tijdens deze bijeenkomst wordt beeldmateriaal (foto’s/video’s) gemaakt. Dit materiaal kan ten behoeve van deze bijeenkomst gepubliceerd worden op de verschillende kanalen van het Overleg Zeeuwse Overheden / Regiobureau Zeeland.