Europese lobby
Europa is voor de Zeeuwse overheden van steeds groter belang. 70% van de regionale wetgeving vindt zijn oorsprong in Europese wetgeving. Om invloed uit te oefenen aan de bron, behartigt de Zeeuwse Public Affairs adviseur in Brussel de belangen en ambities van de Zeeuwse overheden bij de verschillende Europese instellingen.
De lobbyist attendeert Zeeland op ontwikkelingen en kansen om samen met het Zeeuws Europa Team alle projecten te ondersteunen die aanspraak maken op de vele Europese subsidies. Op maandag is zij in Zeeland en de andere dagen werkt de Zeeuwse belangenbehartiger in Brussel in het Huis van de Nederlandse Provincies, de vooruitgeschoven post van het IPO.
Algemene werkzaamheden
- Monitoring en rapportering van alle beleidsactiviteiten van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad op de thema’s Klimaat en Energie, Agrofood, Milieu, Regionale economie, Mobiliteit, Circulaire Economie en Digitalisering;
- Kennisuitwisseling en netwerkvorming ten gunste van Zeeuwse opgaven via Brusselse netwerken;
- Actieve deelname aan werkgroepen bij het HNP;
- Meelezen op de BNC-fiches (vertaalslag van Europees naar Rijksbeleid);
- Zeeuwse events en werkbezoeken Europarlementariërs;
- (Social)mediabijdragen;
- Landbouwtop en andere inhoudelijke webinars;
- Comité van de Regio’s – ondersteuning van Zeeuws lid.
Actualiteiten
Noodverordening inzake de versnelling van de inzet van hernieuwbare energie
Tijdens de Europese Raad van 20 en 21 oktober 2022 is besloten dat een noodverordening voor de versnelde inzet van hernieuwbare energie noodzakelijk is. Dit houdt concreet in dat de vergunningsprocedure rondom energieprojecten versimpelen en daarmee versnelde innovatie aanjagen. Deze noodverordening is een reactie op de Europese energiecrisis en de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. De Commissie heeft tevens wijzigingen aangebracht in de toetsingskaders voor ecologische impact van Natura2000 gebieden om obstakels voor versnelling weg te nemen.
Waterstof
Binnen de Wet klimaatneutrale Energie heeft de Europese Commissie plannen gepresenteerd om investeringen in duurzame waterstofproductie te stimuleren en te ondersteunen via een Europese Waterstofbank (EHB). Deze waterstofbank is onderdeel van de RePowerEU strategie om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De bank zal in de vorm van een veiling waterstofprojecten financieren die zich toeleggen op het ontwikkelen van toeleveringsketens en eigen producten ter vervanging van fossiele brandstoffen.
Klimaatneutrale industrie
Op 16 maart 2023 heeft de Europese Commissie de Net Zero Industry Act gepubliceerd, als onderdeel van de Green Deal Industrial Plan om de transitie naar een klimaat neutrale Europese industrie versneld te stimuleren. Deze wet is het Europese antwoord op andere niet-Europese verduurzamingskaders en poogt hiermee haar eigen concurrentiepositie te versterken. Inhoudelijk leunt de wet op de volgende vier pijlers: een voorspelbaar en vereenvoudigd regelgevingskader, snellere toegang tot financiering, verbetering van vaardigheden en open handel voor veerkrachtige toeleveringsketens om zo een stimulus te zijn voor versnelde innovatie binnen de transitie.
Circulaire economie
Als onderdeel van het Green Deal industrial Plan publiceerde de Europese Commissie op 16 maart de Critical Raw Materials Act (CRMA), dat als doel stelt om in 2030 tussen de 10% en 40% van de winning, verwerking en recycling van kritieke grondstoffen in de EU te laten plaatsvinden. Bovendien mag de EU in 2030 voor niet meer dan 65% van de invoer van strategische grondstoffen afhankelijk zijn van één enkel derde land. Met deze wet probeert de Europese Commissie minder afhankelijk te worden van landen buiten de Europese Unie als het gaat om kritieke grondstoffen die onmisbaar zijn binnen de energietransitie.
Volg onze Zeeuwse Lobbyist in Brussel op Twitter.
